11.2.11

ОБРАЗОВАНИЕТО КАТО "ОРЪЖИЕ" НА БЪДЕЩЕТО ИЛИ "МАГИСТРАЛИТЕ" НА ЗНАНИЕТО КАТО ПРИОРИТЕТ В НАЦИОНАЛНИТЕ ПОЛИТИКИ ПО "СВЕТА И У НАС"

Почти преполови втория месец на 2011 година. Първата година на новото десетилетие. Десетилетие, което ще е определящо за бъдещето..Затова и 2020 -та година присъства като сакрална дума в стратегическите документи на водещи страни и съюзи, на световни организациии и на... българското правителство. Другите сакрални думи са: иновации, научни изследвания и ОБРАЗОВАНИЕ. Образованието от "скритото съкровище" в края на 20 и началото на 21 век, се превърна в "явното оръжие" за икономическо и социално развитие, преодоляване на кризи и изоставяне и най-вече за бъдещи успехи на една или друга държава, независимо дали става въпрос за водеща световна сила или източен супер "тигър" или развиваща се държава.
Световният лидер - САЩ

Преди две седмици президента Обама изнесе своята Годишна реч пред Конграса на САШ. В тази почти двучасова реч, която в началото на новото десетилетие има програмен характер, Обама посочи иновациите в научните изследвания и реформата в образованието като основни цели в държавната политиката на САЩ през следващите години.(http://www.good.is/post/here-s-the-full-text-of-obama-s-state-of-the-union-speech). Това е така, защото за американския президент "поддържането на нашето лидерство в научните изследвания и технологии е от решаващо значение за успеха на Америка. Но ако искаме да спечелим бъдещето, ако искаме иновации в производство в Америка, тогава ние трябва да спечелим състезанието за образоване на децата ни. Помислете за това. През следващите 10 години, близо половината от новите работни места ще изискват образование, по-високо от средното. За съжаление днес около една четвърт от учениците не завършват дори средно училище. Качеството на нашите математици и образование по природни науки изостава много от други народи. И днес, въпросът пред всички нас - като граждани и като родители - е готови ли сме да направим това, което е необходимо за да дадем на всяко дете шанс за успех". Наистина забележителна реч! Забележителна, защото е експертна, програмна и заедно с това е толкова откровена. Президентът на най-великата държава, честно говори за проблемите и недостатъците на американското образование. И говори не само като най-важния държавен глава на света, а и като родител. За Обама отговорността за децата не започна от "нашите класни стаи, но от нашите домове и общини. Ето защо родителите трябва "да учат своите деца, че успехът не е функция на славата или PR, а на упорита работа и дисциплина".
В програмната реч Обама не само посочва проблемите, а и начертава възможните макрополитика, които през следващите 10 години трябва да променят американското образование. Сред тях са:висока производителност в класната стая; иновативации в училище; качество на образованието; реформиране отдолу-нагоре и подкрепа на добрите училищни практики; финансиране съобразно постигнатите резултати...и центъра на реформата учителите. За президента Обама "след родителите, най-голямо въздействие върху успеха на децата имат мъжът или жената, в предната част на класната стая. В Южна Корея, учителите са известни като "строители на нацията". Време е и тук в Америка, да осигурим същото ниво на уважение на хората, които образоват децата ни. Трябва да възнаградим добрите учители и да се спрат оправданията идващи от лошите. А през следващите 10 години, след като представителите на поколението на "бебе бума" се оттеглят от нашите класни стаи, трябва да се подготвят нови 100 000 учители в областта на науката и технологиите и инженерството и математиката".
Тези основни насоки на промяна, начертани в речта на Президента ще лежат в основата на бъдещата национална политика по отношение на образованието. А чрез по-добро образование САЩ ще запази позицията си на водеща икономическа сила в света..

2 коментара:

  1. Не съм се отказала от образованието, както и не спирам да си уважавам хората които ме обучават.И не за оръжие /това не бива да се допуска/-защото войната не е нужна никому.По скоро с наученото да се търсят логични пътища за преодоляване на проблеми и постигане на напредък в света, като водещи позиции.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за коментара!И сте абсолютно права в това което пишете.Затова и аз съм поставил "оръжие" в кавички, защото в никакъв случай не искам да се свързва образованието с войната..А искам да наблегна, да акцентирам на това, че средството, политиката образование има решаващо значение в днешния информационен свят...

    ОтговорИзтриване